Ons verhaal

 

Zwarte Piet is hier welkom!

Je heb een stoffer en ’n blik, een potje met ‘n deksel, goed en kwaad, de hemel en de hel en Sinterklaas en Zwarte Piet. Die horen onafscheidelijk bij elkaar, zonder de een bestaat de ander niet. En zo zijn ze ooit bedoeld en ontstaan, om als een opvoedkundig vertelseltje aan te geven wat goed en kwaad is. Een gegeven dat al zo oud is als de mensheid.

Sinterklaas (280/ 6-12-342) geboren in Patara en begraven in Myra (toen klein Azië nu Turkije). In 1087 veroverd en herbegraven in Bari (Italië). Hij kent vele legendes maar welke verhalen waar zijn zullen we nooit weten. Wat we wel weten is dat hij vooral bekent staat als verdeler van zijn rijke erfenis. Om die vrijgevigheid geloofwaardiger te maken is in de loop der eeuwen zijn metgezel ontstaan. Deze metgezel kom je in heel Europa tegen als Krampus, Ruprecht, PèreFouettard en natuurlijk Zwarte Piet. Met symbolen als suiker en koek voor het goede en zout en roe voor het kwade. Deze zwarte metgezel, die ontstond als uitvoerder van het kwaad, (satan, demon) was herkenbaar aan zijn roe, zak, ketting of touw. Attributen van een schoorsteenveger maar ook van de gevangenis (ketting) en de hel (roe).Zijn feest wordt in verschillende streken en in verschillende vormen gevierd rond 6 december.

Vandaar dat wij een vlag hebben uitgebracht om deze discussie te normaliseren. Als namelijk heel Nederland Zwarte Piet behoud zoals hij ooit bedoeld is dan maakt het niet uit welke verandering ons opgelegd wordt. Het merendeel van de Nederlanders is een trots en saamhorig volk, die graag zelf bepalen hoe een stukje historisch erfgoed in stand gehouden mag worden.

Koop massaal die Zwarte Piet vlag en hang hem buiten. Wat ons betreft, Einde discussie!

De zwarte piet die deze vlag siert, probeert in het witte tussenvlak van de Nederlandse vlag ruimte te zoeken voor behoudt van zijn traditie en met zijn blauwe pretoogjes u te overtuigen dat er niets mis is met zijn traditie. Al meer dan 600 jaar kent men de gewoonte van een schoen te zetten. Vooral in kerken werd door armen mensen de schoen achter gelaten. Zo werd aan de welgestelde de mogelijkheid geboden iets voor die armste te doen. Geldelijke en stoffelijke giften werden zodoende op de sterfdag van Sinterklaas verdeeld. Deze gewoonte is later in de huiskamer voort gezet.

Wij proberen met het uitbrengen van deze vlag deze traditie voort te zetten. Onze opbrengst van deze vlaggenverkoop wordt namelijk geschonken aan een goed doel. Dit jaar dragen wij weer een warm hart toe aan Het Vergeten Kind.

Tevens hopen wij dat deze vlag het straatbeeld feestelijk gaat sieren en dat de discussie rond Zwarte Piet afneemt, zodat een eeuwenoude traditie met al zijn folklore in lengte van jaren kan worden voortgezet.

Ruud Schrooyen en Antoon Neefs